Featured

Makowiec by Magda Gessler

321 Wyswietleń
Published

Przepis na makowiec.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

- mleko 250ml
- cukier 250 g
- drożdże 5 dag
- żółtka 8 szt.
- jaja 2 szt.
- masło 200 g
- smalec 50 g
- mąka - około 750 g (tyle ile ciasto zabierze)
- szczypta soli

Z mleka, odrobiny (50g) cukru i drożdży robimy zaczyn. Z reszty cukru, jajek, żółtek ucieramy kogel mogel. Następnie wszystko razem łączymy dodając stopniowo mąkę, rozczyn i rozpuszczony tłuszcz (masło ze smalcem) i zostawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie robimy masę makową.

Masa makowa:

- mak niebieski polski 250 gr
- mleko 250 ml
- miód 250 ml
- jajo 2 szt.
- cukier 35 g
- skórka z cytryny 100 g
- rodzynki 100 g
- orzechy włoskie 100 g
- masło 30 g

Polewa:

- cukier puder
- sok z cytryny
- bakalie

Mak parzymy w mleku, następnie studzimy i mielimy przez oczko specjalne do maku lub kilka razy przez zwykłą maszynkę. Na maśle smażymy skórkę z cytryny i pomarańczy, dodajemy zmielony mak, miód, bakalie i kogel mogel z żółtek i cukru. Cały czas prażymy. Na koniec dodajemy ubite białko, mieszamy i studzimy.

Rozwałkowujemy ciasto drożdżowe, nakładamy masę makową, zwijamy w roladę smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 min.

Po wystudzeniu nakładamy polewę i posypujemy bakaliami.

Kategorie
Przepisy Magdy Gessler Przepisy na ciasta
Tagi
Ciasta
Bądź pierwszym który skomentuje.