Featured

Piernik by Magda Gessler

398 Wyswietleń
Published

 Przepis na piernik.

Składniki:

Zaprawa piernikowa:
- przyprawa do piernika - 9 g
- goździki mielone 8 g
- cynamon mielony 8 g
- imbir mielony lub świeży 8 g
- kardamon mielony 8 g
- sól, pieprz do smaku
- miód 200 g
- woda 100 ml
- masło 20 g
- kakao 20 g
- cukier 100 g

Wszystko razem wolno gotujemy cały czas mieszając.

Ciasto:

- białko 300 ml
- cukier 300 g
- mąka 150 g
- proszek do pieczenia, pół łyżeczki
- rodzynki 70 g
- orzechy włoskie 70 g
- skórka pomarańczowa (przesmażona na maśle) 70 g
- powidła śliwkowe

Białka ubijamy z cukrem następnie łączymy z zaprawą piernikową (300 g) dodajemy mąkę ,proszek do pieczenia, bakalie i skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki, blachy. Pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi i polewamy rozpuszczoną czekoladą 80% z cukrem pudrem, śmietanką, masłem w kapieli wodnej.

Kategorie
Przepisy Magdy Gessler Przepisy na ciasta
Tagi
Ciasta
Bądź pierwszym który skomentuje.