Przepis na azjatyckie burgery
Przygotowanie i składniki:
Zacznij od przygotowania warzyw - pokrój je w cienkie słupki:
1 zielony ogórek
2 średnie marchewki
1 mango
1 czerwona cebula
Białą rzepę w takiej samej objętości co marchewkę
Marynata do warzyw:
100 ml octu ryżowego
2 łyżki cukru
Wymieszaj dobrze, tak by cukier się rozpuścił. Następnie wymieszaj z warzywami.
1 kg mielonego karku wołowego
Pasta z przypraw:
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
0,5 chilli
Kawałek imbiru szerokości kciuka
Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu i dodaj do mięsa.
Dopraw sosami i dodaj:
1 jajko.
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery.
Majo wasabi:
5 łyżek majonezu
1 łyżka wasabi
Połącz dobrze ze sobą.
Grill rozgrzej do 180c, smaż burgery ok. 3 min. z każdej strony, pod koniec grilowanie dodaj bułki żeby stały się chrupiące.
Posmaruj obie części majo-wasabi, posyp posiekaną dymką, nałóż marynowane warzywa i mięso.
Smacznego :)
Przygotowanie i składniki:
Zacznij od przygotowania warzyw - pokrój je w cienkie słupki:
1 zielony ogórek
2 średnie marchewki
1 mango
1 czerwona cebula
Białą rzepę w takiej samej objętości co marchewkę
Marynata do warzyw:
100 ml octu ryżowego
2 łyżki cukru
Wymieszaj dobrze, tak by cukier się rozpuścił. Następnie wymieszaj z warzywami.
1 kg mielonego karku wołowego
Pasta z przypraw:
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
0,5 chilli
Kawałek imbiru szerokości kciuka
Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu i dodaj do mięsa.
Dopraw sosami i dodaj:
1 jajko.
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery.
Majo wasabi:
5 łyżek majonezu
1 łyżka wasabi
Połącz dobrze ze sobą.
Grill rozgrzej do 180c, smaż burgery ok. 3 min. z każdej strony, pod koniec grilowanie dodaj bułki żeby stały się chrupiące.
Posmaruj obie części majo-wasabi, posyp posiekaną dymką, nałóż marynowane warzywa i mięso.
Smacznego :)
- Kategorie
- Przepisy Kuchnia Azjatycka
- Tagi
- Hamburgery, Potrawy z wołowiną
Bądź pierwszym który skomentuje.