Przepis na azjatyckie burgery

255 Wyswietleń
Published
Przepis na azjatyckie burgery

Przygotowanie i składniki:

Zacznij od przygotowania warzyw - pokrój je w cienkie słupki:

1 zielony ogórek
2 średnie marchewki
1 mango
1 czerwona cebula
Białą rzepę w takiej samej objętości co marchewkę

Marynata do warzyw:
100 ml octu ryżowego
2 łyżki cukru

Wymieszaj dobrze, tak by cukier się rozpuścił. Następnie wymieszaj z warzywami.

1 kg mielonego karku wołowego

Pasta z przypraw:

3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
0,5 chilli
Kawałek imbiru szerokości kciuka

Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu i dodaj do mięsa.
Dopraw sosami i dodaj:
1 jajko.
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego

Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery.

Majo wasabi:

5 łyżek majonezu
1 łyżka wasabi

Połącz dobrze ze sobą.

Grill rozgrzej do 180c, smaż burgery ok. 3 min. z każdej strony, pod koniec grilowanie dodaj bułki żeby stały się chrupiące.

Posmaruj obie części majo-wasabi, posyp posiekaną dymką, nałóż marynowane warzywa i mięso.

Smacznego :)
Kategorie
Przepisy Kuchnia Azjatycka
Tagi
Hamburgery, Potrawy z wołowiną
Bądź pierwszym który skomentuje.