Przepis na: Bliny ziemniaczano-gryczane z wędzonym łososiem by Michel Moran

5 Wyswietleń
Published
Ugotowane i obrane, zimne ziemniaki przełóż do blendera kielichowego.
Dodaj pozostałe składniki ciasta, dopraw do smaku. Miksuj by uzyskać gładkie ciasto, następnie przelej je do miseczki, odczekaj chwilę. Smaż placuszki na patelni na niewielkiej ilości oleju, nakładając ciasto łyżką. Serek połącz z koncentratem buraczanym i wymieszaj na gładką masę. Oliwę zmiksuj z koperkiem i przecedź przez drobne sitko.
Na usmażone placuszki wyłóż kremowy serek i wyporcjuj łososia, udekoruj koperkiem, skrop oliwą.

Składniki:
CIASTO NA BLINY
-ziemniaki ugotowane – 150 g
-mleko – 200 ml
-jajko – 1 szt.
-mąka gryczana – 60 g
-mąka pszenna – 60 g
-proszek do pieczenia (lub drożdże) – 1 łyżeczka
-sól – do smaku
MUS Z BURAKÓW
-ser kremowy – 200 g
-koncentrat buraczany – 30 ml
OLIWA KOPERKOWA
-oliwa z oliwek – 7 łyżek
-koperek – ¼ pęczka
PODANIE
-łosoś wędzony – 90 g
-koperek świeży – do dekoracji
\
Kategorie
Przepisy Michel Moran Przepisy na potrawy z ziemniaków
Tagi
Potrawy z serem
Bądź pierwszym który skomentuje.