Przepis na orzeźwiające i lekkie gazpacho przygotowane ze świeżych pomidorów.
SKŁADNIKI:
1. Czerwona cebula – 100 g
2. Czosnek – 4-6 ząbków
3. Chilli - 1 szt.
4. Kolendra - 50 -70 g
5. Pomidory – 2 kg
6. Oliwa extra virgin – 100 ml
7. Ocet winny czerwony 50 – 70 ml
8. Żółta cukinia - 1 szt
9. Sól himalajska lub morska – do smaku
KROK PO KROKU:
1. Cebulę, czosnek, chilli, kolendrę skrapiamy octem. Dodajemy oliwę, sól i odstawiamy do lodówki na 3 do 12 godzin w celu skruszenia.
2. Blanszujemy pomidory (1 minuta), obieramy i kroimy w nieregularną kostkę.
3. Dodajemy pomidory do reszty składników i blendujemy.
4. Z cukinii i pozostałej części kolendry robimy mini spaghetti i dekorujemy tym nasze gazpacho.
Czas przyrządzania w dwóch etapach:
1. Krojenie i przyrządzanie podstawy: 30 minut
2. Przygotowanie pomidorów i miksowanie: 20- 30 minut
Gotowe danie można przetrzymywać w lodówce 4-5 dni.
Stopień trudności – średni
- Kategorie
- Przepisy na zupy
- Tagi
- Potrawy z chili, Potrawy z pomidorami