Przepis na: Gratin ziemniaczane ze śledziem by Michel Moran

4 Wyswietleń
Published
Ziemniaki obierz, następnie pokrój w cienkie plastry (3-4 mm) za pomocą mandoliny. Przełóż do garnka, zalej mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj do momentu, kiedy będą lekko miękkie.
Ułóż odcedzone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Dodaj posiekany świeży tymianek i dopraw gałką muszkatołową. Zalej śmietanką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 140°C przez 40 minut.
Po upieczeniu pozostaw do swobodnego ostygnięcia bez przykrycia.
Gratin podziel na mniejsze porcje. Podawaj ze śledzikiem.

Składniki:
-Filety śledziowe w sosie śmietanowym z grzybami Lisner – 2 opakowania
-duże ziemniaki – 5 szt.
-mleko 3,2% – 500 ml
-śmietanka 32% – 200 ml
-sól, pieprz
-gałka muszkatołowa do smaku
-tymianek do dekoracji
Kategorie
Przepisy Michel Moran Przepisy na dania z ryb
Tagi
Potrawy z rybami
Bądź pierwszym który skomentuje.