Przepis na: Hiszpańskie empanadas z pastą łososiową by Michel Moran

7 Wyswietleń
Published
Przygotuj ciasto z podanych składników (za pomocą robota kuchennego lub ręcznie). Kiedy ciasto będzie gotowe owiń je folią i odstaw do lodówki by się schłodziło.
Szpinak poduś ręką tak by stał się miękki i elastyczny, paprykę grilluj na patelni grillowej.
Dodaj drobno pokrojoną paprykę do szpinaku i połącz z pastellą łososiową.
Ciasto rozwałkuj na niewielkiej ilości mąki, wykrój foremką okrąg, nadziej przygotowanym farszem i zawiń jak typowe pierogi. Posmaruj jajkiem rozmąconym z wodą, posyp czarnym sezamem i piecz w temperaturze 180 ˚C aż będą rumiane.
Składniki salsy pokrój w drobną kosteczkę, dopraw do smaku przyprawami, polej oliwą i sokiem z limonki, dodaj posiekaną kolendrę. Pierożki wyłóż na talerz, podawaj z salsą.

Składniki:
CIASTO NA PIEROŻKI
-mąka pszenna – 400 g
-masło – 250 ml
-kwaśna śmietana – 100 g
-proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
-sól – płaska łyżeczka
FARSZ DO PIEROGÓW
-szpinak – 200 g
-papryka czerwona – 1 szt.
-Pastella łososiowa Lisner – 80 g
SALSA PAPRYKOWA
-papryka czerwona – ½ szt.
-czerwona cebula – ½ szt.
-limonka – 1 szt.
-oliwa z oliwek – 8 łyżek
-kolendra – ¼ pęczka
-papryczka chili – do smaku
-kmin rzymski, mielony – do smaku
Kategorie
Przepisy na pierogi Przepisy Michel Moran
Tagi
Potrawy z papryką, Potrawy z rybami
Bądź pierwszym który skomentuje.