Featured

Przepis na: Idealny puszysty nieopadający biszkopt |

481 Wyswietleń
Published

Wystarczy zastosować się do mojego przepisu by upiec pyszny, mięciutki, puszysty, sprężysty i niekruszący się biszkopt. Jednym słowem jest to przepis na biszkopt idealny, który może być bazą do zrobienia przepysznych tortów. Zobacz jak go zrobić - zapraszam na film :)

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka cukru
6 jajek rozmiar L
1 łyżeczka proszku do pieczenia (proszek opcjonalnie - przy dobrze ubitych białkach proszek nie jest konieczny)
1 łyżeczka cukru waniliowego

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam przez 3-4 minuty (na sztywno).
Następnie przez 10 min miksuję pianę z białek stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
Po dodaniu cukru miksuję powstałą masę przez 2 minuty dodając stopniowo żółtka.
Następnie do oddzielnej miski przesiewam mąką pszenną tortową, skrobię i proszek do pieczenia i wszystko mieszam łopatką. Tak przygotowaną mieszankę wsypuję po 1/3 do miski z masą i mieszam delikatnie i wolno łopatką. Ważna jest delikatne i wolne mieszanie. Po wymieszaniu masę przekładam do formy o średnicy 27-28 cm wyrównuję i wkładam formę do nagrzanego do 170° piekarnika z grzaniem góra - dół na środkową półkę na 35 minut. Po 35 minutach i sprawdzeniu patyczkiem czy biszkopt jest upieczony zostawiam go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi lekko drzwiami na 10 minut. Po 10 minutach wyjmuję i zrzucam formę na blat stołu z wysokości około 40-50 cm (dzięki temu nie opadnie później), następnie przykrywam ściereczką i stawiam w miejscu bez przeciągu (to ważne) do wystudzenia. Następnego dnia wyjmuję biszkopt z formy odcinając go od brzegów formy małym nożem i gotowe :)



Kategorie
Przepisy na ciasta
Tagi
ciasta
Bądź pierwszym który skomentuje.