Featured

Przepis na: Jajko w koszulce z grzybami portobello

339 Wyswietleń
Published

Jajko w koszulce podawane na toście z chleba oraz grzybami portobello.

SKŁADNIKI:
1. Grzyby portobello - 100 g
2. Jajko w koszulce – 1 szt.
3. Jedna kromka chleba
4. Czosnek – 1 ząbek
5. Masło – 20 g
6. Ser parmezan – 20 g
7. Natka pietruszki – 5 g
8. Ocet winny – 20 ml

KROK PO KROKU:
1. Grzyba portobello tniemy na kawałki , smażymy na maśle przez kilka minut.
2. Obok grzyba na tej samej patelni rumienimy lekko chleb.
3. W garnku gotujemy wodę, dodajemy ocet i robimy jajko w koszulce. Jajko gotujemy około 2 minuty wkładając delikatnie do garnka, w którym robimy wir z wody. Jajko wrzucamy do lekko bulgoczącej wody – w przeciwnym razie jajko rozwarstwi się.
4. Na talerzu układamy tosta, następnie grzyby i jajko.
5. Kromkę chleba nacieramy czosnkiem, posypujemy parmezanem i natką

Czas przygotowania 30 minut.
Poziom techniczny – łatwy
Sprzęt – patelnia, garnek, deska, nóż, tarka do sera
Porcja dla 1 osoby.


Kategorie
Przepisy na dania z jajek
Tagi
Potrawy z grzybami, Potrawy z serem
Bądź pierwszym który skomentuje.