Przepis na: Makaron z krewetkami

95 Wyswietleń
Published
Przepis na: Makaron z krewetkami

Składniki:
- wypatroszone krewetki tygrysie (ok. 15 sztuk)
- 2 obrane pomidory
- czubata łyżka posiekanego czosnku
- pół cebuli
- pół pęczka natki pietruszki
- kilka listków świeżej bazylii
- tłuszcz do smażenia
- pół szklanki białego wytrwanego wina
- 20 g masła
- łyżka mascarpone
- makaron spaghetti (użyłem świeży)
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Przygotuj pomidory krojąc je w ćwiarteczki (sprawdź film Wszystko o pomidorach: https://youtu.be/qXAn2ZkMYyA) i wyciągnij pestki. Następnie ćwiartki pokrój w kostkę. Teraz posiekaj czosnek i dodaj do niego sól. Krewetki dopraw solą i wymieszaj. Pokrój cebulę, a umytą natkę pietruszki i bazylię drobno posiekaj. Na rozgrzany tłuszcz do smażenia dodaj czosnek, po chwili dodaj cebulę, następnie pomidory. Całość wymieszaj i zdejmij z patelni. Następnie dodaj odrobinę tłuszczu do smażenia na tę samą patelnię i wrzuć krewetki na mocny ogień - smaż je maks. 4 min. (zależy od ich wielkości). Nie mieszaj, tylko potrząśnij patelnię, po tym czasie dodaj wino, które musisz zredukować. W międzyczasie ugotuj makaron wg przepisu z opakowania (mój gotowałem 2-3 min.). Do krewetek możesz z powrotem dodać podsmażone wcześniej pomidory z cebulą i czosnkiem. Sos należy zagęścić masłem – dodaj je na patelnię do całości i wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany makaron, mascarpone i natkę z bazylią, na koniec dodaj odrobinę soli i pieprzu. Danie gotowe! Smacznego :)
Kategorie
Przepisy Pascal Brodnicki Przepisy na potrawy z makaronu
Bądź pierwszym który skomentuje.