Przepis na: Meksykańskie taco z boczniakiem

96 Wyswietleń
Published
Przepis na kukurydziane taco z boczniakiem i salsą pico de gallo:

*Boczniak:
50 g boczniaka
2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
2 łyżki stołowe octu jabłkowego
1 łyżeczka salsy chipotle
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw: pieprz + oregano + ziele angielskie + cynamon + kmin rzymski
roztarty ząbek czosnku
3 łyżki stołowe oleju kokosowego
4 łyżki stołowe wiórek kokosowych

Boczniaka rwiemy na pół. Resztę składników dokładnie ze sobą miksujemy i mieszamy z boczniakiem. Odstawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy olej kokosowy i na dużym ogniu smażymy do chrupkości.

*Salsa pico de gallo:
2 dojrzałe pomidory
1/4 niedużej cebuli
garść listków kolendry
sok z jednej limonki
mała ostra papryczka - drobno posiekana
sól i pieprz do smaku

Kroimy w niedużą kostkę pomidora i cebulę. Mieszamy z resztą składników.

Wykończenie dania:
4 tortille
1/2 awokado
garść kolendry
sok z połowy limonki
szczypta soli

Awokado obieramy i kroimy w szesnastki, następnie skrapiamy sokiem z limonki i lekko solimy. Tortille opiekamy na rozgrzanej, suchej patelni.
Na każdą tortillę wykładamy po porcji boczniaka. Następnie nakładamy salsę oraz awokado.
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.