Przepis na: ośmiornica w sosie mandarynkowym, steki z tuńczyka

64 Wyswietleń
Published
Remigiusz Rączka odwiedza restaurację specjalizującą się w owocach morza. Wspólnie z szefem kuchni przygotowuje ośmiornicę w sosie mandarynkowym i steki z tuńczyka. Składniki poniżej:
Ośmiornica w sosie mandarynkowym

ośmiornica – 1 szt. (1 macka na porcję)
czosnek – 2 główki
cebula czerwona – 1 szt.
ocet winny – 2 łyżki

sos mandarynkowy:
fenkuł – 50 g
szalotka – 0,5 szt.
papryczka chilli – szczypta
oliwa – 1 łyżeczka
olej – 1 łyżeczka
sok z mandarynek – 100 ml

dodatki:
ryż jaśminowy – 100 g
mleko kokosowe – ok. 150-200 ml
marakuja – 0,5 szt.
(lub sok z cytryny)
pieprz – szczypta

majonez kolendry:
olej rzepakowy – 100 ml
świeża kolendra – garść
żółtka – 2 szt.
musztarda – 1 łyżeczka


Steki z tuńczyka

polędwica z tuńczyka – 400 g
olej – 1 łyżka
pieprz – do smaku

fenkuł – 50 g
sok z połówki cytryny

salsa pomidorowa z soczewicą:
pomidor – 1 szt.
szalotka – 1 szt.
oliwa – 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 1 łyżeczka
czarna soczewica – 150 g
natka pietruszki – 0,5 pęczka
sól, pieprz – do smaku
Kategorie
Przepisy na owoce morza
Tagi
Potrawy z rybami
Bądź pierwszym który skomentuje.