Przepis na: Pasztet z gęsi

284 Wyswietleń
Published

Przepis na pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami podawany z konfiturą.

SKŁADNIKI:
1. Uda gęsie – 2 szt.
2. Marchew – 1 szt.
3. Cebula – 1szt.
4. Czosnek – 1 szt.
5. Śliwki suszone – 100 g
6. Pomarańcza – 1 szt.
7. Masło - 100 g
8. Jaja – 2 szt.
9. Anyż – 2 gwiazdki
10. Jeżyny – 150 g
11. Cukier - 50 g
12. Ocet winny czerwony – 50 ml

KROK PO KROKU:
1. Warzywa obieramy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie dokładamy uda z gęsi, śliwki i pomarańczę, anyż , podlewamy wodą (około 200 -300 ml)
2. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 2 godz.
3. Następnie wyjmujemy, dodajemy masło i mielimy
4. Dodajemy jaja i wkładamy do foremki i pieczemy 45 minut – 180 stopni.
5. Studzimy , najlepsze jest następnego dnia
6. Konfiturę – cebulę dusimy dodając wody przez kilka minut następnie dodajemy owoce, cukier, ocet – dusimy od 40 do 60 minut na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji dżemu
7. Studzimy, jak w przypadku pasztetu, lepsza będzie następnego dnia


Czas przygotowania – 3 godziny
Poziom techniczny – trudny

Sprzęt, naczynie do pieczenia , maszynka do mielenia , deska, nóż, garnek , foremka na pasztet

Porcja dla 4 osób

Kategorie
Przepisy na potrawy z drobiu
Tagi
Potrawy z gęsią
Bądź pierwszym który skomentuje.