Przepis na: Pieczone gruszki w czerwonym winie
Przepis na pieczone gruszki pieczone w czerwonym winie podawane z serkiem mascarpone.
SKŁADNIKI:
1. Gruszki – 4 szt.
2. Czerwone wino wytrawne - 300 ml
3. Cukier – 100 g
4. Cynamon - 2 szt.
5. Anyż – 2 szt.
KROK PO KROKU:
1. Gruszki obieramy.
2. Układamy w naczyniu ceramicznym do pieczenia.
3. Zasypujemy cukrem.
4. Zalewamy winem (można dodać wody jeśli naczynie jest za szerokie).
5. Dodajemy przyprawy.
6. Pieczemy w temperaturze 180 – 200 stopni przez 25 – 30 minut.
7. Wyjmujemy, studzimy.
8. Jeśli wino wydaje nam się zbyt wodniste redukujemy do konsystencji syropu.
9. Serwujemy przecinając na pól z serem mascarpone.
- Kategorie
- Przepisy na desery
- Tagi
- Desery
Bądź pierwszym który skomentuje.