Przepis na: Podwędzany śledź z kruszonką z pumpernikla by Michel Moran

5 Wyswietleń
Published
Ogórek pokrój wzdłuż obieraczką do warzyw na cienkie plastry. Z cukru, octu i kurkumy przygotuj marynatę, dodaj ogórki i zamarynuj.
Pumpernikiel posiekaj nożem bardzo drobno i przełóż do miseczki. Jabłka pokrój w słupki i przełóż do zimnej wody z dodatkiem sou z cytryny, aby nie ściemniały.
Szczypiorek zmiksuj z olejem i przetrzyj przez sitko.
Filety śledzia pokrój na 4 części. Ogórka odcedź z marynaty i ułóż na talerzach, dodaj kawałki śledzika, posyp kruszonką z pumpernikla, dodaj jabłka, kwaśną śmietanę, dekoruj koperkiem i plastrami rzodkiewki.
Dopraw całość solą i pieprzem, dekoruj świeżą bazylią.

Składniki:
-śledź z nutą wędzenia Lisner – 320 g
-kwaśna śmietana – 1 łyżka
-ogórek – 1 szt.
-ocet winny, biały – 3 łyżki
-cukier – 2 łyżki
-kurkuma mielona – 1 szczypta
-jabłko – 1 szt.
-pumpernikiel – 4 małe kromki
-koperek
-rzodkiewka
-świeża bazylia
OLIWA SZCZYPIORKOWA
-szczypiorek, pokrojony – 2 łyżki
-oliwa z oliwek – 6 łyżek
Kategorie
Przepisy Michel Moran Przepisy na dania z ryb
Tagi
Potrawy z rybami
Bądź pierwszym który skomentuje.