Przepis na: Rolada z kaczki

277 Wyswietleń
Published

Rolada z kaczki faszerowana kaszą jęczmienną z suszonymi śliwkami podawana ze smażonymi nektarynkami.


SKŁADNIKI:
1. Kaczka - 1 sz. – 2,5 kg
2. Kasza jęczmienna – 200 g
3. Śliwka suszona 60 g
4. Nektarynki – 4 szt.
5. Marchew – 1 szt.
6. Cebula – 1 szt.
7. Cynamon kora – 1 szt.
8. Liść laurowy - 3 szt.
9. Ziele angielskie – 3 szt.
10. Pieprz w całości
11. Czerwone wino wytrawne 200 ml
12. Cukier trzcinowy – 50 g
13. Masło – 50 g
14. Olej rzepakowy– 50 ml

KROK PO KROKU:
1. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, w międzyczasie dodajemy śliwki. Po ugotowaniu mielimy.
2. Kaczkę trybujemy i faszerujemy kaszą ze śliwką.
3. Zawijamy kaczkę w roladę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 2 godziny.
4. Nektarynki smażymy na patelni z cukrem trzcinowym i czerwonym winem.

Czas przygotowania - 3 godziny
Poziom techniczny – trudny
Sprzęt – deska, nóż, naczynie do pieczenia, patelnie – 2 szt., sznurek do związania,
Porcja dla 4 osób



Kategorie
Przepisy na potrawy z drobiu
Tagi
Potrawy z kaczką
Bądź pierwszym który skomentuje.