Przepis na: Roladka z bakłażana z faszerowaną ricottą zapiekaną z sosem by Michel Moran

3 Wyswietleń
Published
Bakłażana pokrój w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem. Oliwę wylej na patelnię, rozgrzej, ułóż na niej plastry bakłażana. Smaż 2-3 minuty. Posiekaj czosnek, cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodaj cebulę, gdy się zeszkli, dodaj czosnek. Smaż 2 minuty. Dolej wino, krojone pomidory i szczyptę cukru. Podsmaż, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj 2 łyżki pasty ratatouille.
Usmażone plastry bakłażana połóż na desce. 3 łyżki ricotty dodaj do miski i wymieszaj z 1 łyżką pasty warzywnej ratatouille. Dopraw solą i pieprzem. Masę nałóż na plastry bakłażana i zwiń je. Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż na wierzch sos z pomidorami. Włóż do piekarnika maksymalnie na 15 minut w 180°C.
Roladki ułóż na talerzu, ozdób bazylią, kiełkami i świeżo zmielonym pieprzem.

SKŁADNIKI

bakłażan - 1 szt.
ser ricotta - 1 opakowanie
kiełki rzodkiewki - 1 opakowanie
sól, pieprz
oliwa z oliwek - do smażenia i do polania
bazylia - do dekoracji

sos:
pomidory w puszce (krojone) - 400 g (1 puszka)
biała cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
czerwone wino - 1 kieliszek
oliwa z oliwek - 4 łyżki
Pasta warzywna ratatouille Lisner - 1 słoik
sól, pieprz - do smaku
Kategorie
Przepisy Michel Moran Przepisy wegetariańskie
Tagi
Potrawy z pomidorami, Potrawy z serem
Bądź pierwszym który skomentuje.