Przepis na: Sałatka tabouleh z pieczonymi warzywami, tuńczykiem by Michel Moran

2 Wyswietleń
Published
Kaszę kuskus wsyp do wrzącej wody z kurkumą (proporcje kaszy i wody – 1:1).
Gotujemy 1 minutę i pozostawiamy pod przykryciem do wchłonięcia wody.
Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, szalotkę przekrawamy na pół i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy marchew oraz pietruszkę. Po chwili dodajemy również szalotkę. Całość smażymy ok. 2 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy, aż cała woda odparuje.
Kaszę przekładamy do miski, dodajemy tuńczyka i podsmażone warzywa. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Dressing przygotowujemy z soku z cytryny, oliwy i miodu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę układamy na talerzu za pomocą pierścienia. Dekorujemy świeżą miętą i pomidorkami koktajlowymi.
Całość polewamy przygotowanym dressingiem i oprószamy grubo mielonym pieprzem.

SKŁADNIKI:

kasza kuskus - 200 g
mielona kurkuma - 1 łyżeczka
marchew - 2 szt.
pietruszka - 2 szt.
Tuńczyk w sosie własnym Lisner - 2 szt.
cebula szalotka - 3 szt.
sól, pieprz
dressing:
oliwa z oliwek - 6 łyżek
miód płynny - 3 łyżki
cytryna - 1 szt.
szczypiorek - 1 pęczek
świeża mięta - do ozdoby
pomidorki koktajlowe - do ozdoby
Kategorie
Przepisy Michel Moran Przepisy na sałatki
Tagi
Potrawy z pomidorami
Bądź pierwszym który skomentuje.