Przepis na: Śledź teriyaki w tempurze z sałatką z dyni i prażonym sezamemby Michel Moran

12 Wyswietleń
Published
Przygotuj tempurę z mąki i zimnej wody. Powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Gotowe ciasto przełóż do lodówki i dobrze schłódź. Składniki sosu połącz i zredukuj na wolnym ogniu do gęstej konsystencji. Następnie sos pozostaw w temperaturze pokojowej. Śledzie wyjmij z zalewy octowej, podziel wzdłuż na pół i odsącz na ręczniku papierowym, następnie obtocz dobrze w mące i zanurz w cieście. Śledzie w tempurze smaż w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają rumiany kolor (około 2-3 minut). Odsącz na ręczniku papierowym. Dynię obierz i pokrój w kostkę, ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem octu, a następnie wystudź. Dopraw posiekaną kolendrą, solą, pieprzem i sezamem. Dodaj 1-2 łyżki sosu teriyaki. Na talerz wyłóż dynię oraz porcję ryby, udekoruj kolendrą, sezamem i sosem teriyaki.

SKŁADNIKI:

Śledzie à la Bismarck Lisner - 2 słoiki
dynia piżmowa - 1 szt.
ocet winny - do smaku
świeża kolendra - 1 pęczek
prażony sezam - 4 łyżki
olej rzepakowy - 1-2 l
sól, pieprz - do smaku
tempura:
mąka pszenna - 4 łyżki
mąka kukurydziana - 4 łyżki
skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
zimna woda
sos sojowy - 1/2 szklanki
woda - 1 szklanka
cukier brązowy - 3/4 szklanki
Kategorie
Przepisy Michel Moran
Tagi
Potrawy z rybami
Bądź pierwszym który skomentuje.