Przepis:
100 g dyni hokaido pokrojonej w bardzo cienkie plastry
olej do smażenia
japońskie chili
Tempura:
35 g skrobi kukurydzianej
40 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
100 ml wódki
100 g wody
Mieszamy wszystkie składniki delikatnie, tak aby pozostało w nim kilka grudek mąki.
Sos sezamowy:
2 łyżki stołowe tamari oleju sezamowego
sok z 1/2 limonki
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka posiekanej dymki
Rozgrzewamy olej do 160 stopni. Maczamy plastry dyni i smażymy około minuty bez zarumieniania. Posypujemy japońskim chili w proszku i podajemy razem z sosem sezamowym.
100 g dyni hokaido pokrojonej w bardzo cienkie plastry
olej do smażenia
japońskie chili
Tempura:
35 g skrobi kukurydzianej
40 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
100 ml wódki
100 g wody
Mieszamy wszystkie składniki delikatnie, tak aby pozostało w nim kilka grudek mąki.
Sos sezamowy:
2 łyżki stołowe tamari oleju sezamowego
sok z 1/2 limonki
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka posiekanej dymki
Rozgrzewamy olej do 160 stopni. Maczamy plastry dyni i smażymy około minuty bez zarumieniania. Posypujemy japońskim chili w proszku i podajemy razem z sosem sezamowym.
- Kategorie
- Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.