Przepis na: Wegańska Dynia smażona w tempurze

35 Wyswietleń
Published
Przepis:

100 g dyni hokaido pokrojonej w bardzo cienkie plastry
olej do smażenia
japońskie chili

Tempura:
35 g skrobi kukurydzianej
40 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
100 ml wódki
100 g wody

Mieszamy wszystkie składniki delikatnie, tak aby pozostało w nim kilka grudek mąki.

Sos sezamowy:
2 łyżki stołowe tamari oleju sezamowego
sok z 1/2 limonki
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka posiekanej dymki

Rozgrzewamy olej do 160 stopni. Maczamy plastry dyni i smażymy około minuty bez zarumieniania. Posypujemy japońskim chili w proszku i podajemy razem z sosem sezamowym.
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.