1 l wody
500 ml mleka kokosowego
300 g czerwonej soczewicy
4 łyżki stołowe oliwy w wytłoczyn oliwnych
3 białe cebule, posiekane
50g imbiru, obranego i posiekanego
3 ząbki czosnku, lekko posiekane
pęczek kolendry
1-2 ostre chilli, posiekane bez pestek
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki masła orzechowego
średniej wielkości brokuł podzielona na różyczki – ugotowane na parze al-dente
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę, czosnek oraz imbir. Po kilku minutach dodajemy chilli wraz z kurkumą i kminem - smażymy do uzyskania złotego koloru. W tym samym czasie do wrzącej wody wsypujemy soczewicę oraz przesmażone warzywa . Kiedy soczewica będzie już miękka, doprawiamy zupę mlekiem kokosowym, sosem sojowym oraz masłem orzechowy. Miksujemy na gładko z połową kolendry. Serwujemy zupę wraz z ciepłymi różyczkami brokuła i listkami kolendry.
500 ml mleka kokosowego
300 g czerwonej soczewicy
4 łyżki stołowe oliwy w wytłoczyn oliwnych
3 białe cebule, posiekane
50g imbiru, obranego i posiekanego
3 ząbki czosnku, lekko posiekane
pęczek kolendry
1-2 ostre chilli, posiekane bez pestek
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki masła orzechowego
średniej wielkości brokuł podzielona na różyczki – ugotowane na parze al-dente
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę, czosnek oraz imbir. Po kilku minutach dodajemy chilli wraz z kurkumą i kminem - smażymy do uzyskania złotego koloru. W tym samym czasie do wrzącej wody wsypujemy soczewicę oraz przesmażone warzywa . Kiedy soczewica będzie już miękka, doprawiamy zupę mlekiem kokosowym, sosem sojowym oraz masłem orzechowy. Miksujemy na gładko z połową kolendry. Serwujemy zupę wraz z ciepłymi różyczkami brokuła i listkami kolendry.
- Kategorie
- Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.