Przepis na: WEGAŃSKA ZUPA KURKOWA

279 Wyswietleń
Published
Cześć! Mały przedsmak jesieni i kolejny wegański przepis. Tym razem to pyszna, domowa zupa kurkowa, zabielana wegańską śmietanką z nerkowców.
Dla mnie to typowo polski smak, więc taka zupa to powrót do dzieciństwa. Mam nadzieję, że wypróbujecie :)



Składniki:
o: 2l wrzątku
z: 2 małe marchewki
z: 4 ziemniaki
z: 1 mała pietruszka
m: 6 ziaren ziela angielskiego
m: 4 listki laurowe
m: 1/2 pora
w: 3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
d: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek virgen +2 białe cebule + 750g świeżych grzybów leśnych + d: 150ml białego wytrawnego wina
o: garstka listków świeżego tymianku
z: 100g nerkowców
m: pieprz do smaku
w: sól do smaku

D – drzewo / smak kwaśny
O - ogień / smak gorzki
Z - ziemia / smak słodki
M – metal / smak ostry
W - woda / smak słony

W kulinarnych przygodach wspiera nas Amica
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.