Solianka z oliwkami kalamata i koperkiem
1 l wywaru warzywnego
5 szalotek, lekko posiekanych
2 średniej wielkości ziemniaki
3 pomidory z puszki
3 średniej wielkości ogórki kiszone, starte na tarze o dużych okach
3 łyżki stołowe oliwek kalamata
3 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
1 łyżeczka mąki pszennej
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od zezłocenia szalotki na rozgrzanej oliwie, dodajemy pokrojone ziemniaki – podsmażamy kolejne 2 - 3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą już bardzo miękkie. W połowie gotowania dodajemy oliwki. Kiedy ziemniaki już się ugotują, dokładamy ogórki oraz pomidory. Gotujemy do miękkości tych ostatnich. Mieszamy mleko sojowe z mąką i dodajemy do zupy mieszając dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z koperkiem.
Wywar warzywny
3 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
4 łodygi selera naciowego
1 duży por
1 koper włoski
3 marchewki
250 g pieczarek
2 średnie cebule
2 listki laurowe
4 ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1500 ml wody
3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
sól i ostra papryka do smaku
Siekamy drobno warzywa i przesmażamy je wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi na rozgrzanej oliwie około 10 minut. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 minut. Przecedzamy wywar i doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem.
1 l wywaru warzywnego
5 szalotek, lekko posiekanych
2 średniej wielkości ziemniaki
3 pomidory z puszki
3 średniej wielkości ogórki kiszone, starte na tarze o dużych okach
3 łyżki stołowe oliwek kalamata
3 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
1 łyżeczka mąki pszennej
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od zezłocenia szalotki na rozgrzanej oliwie, dodajemy pokrojone ziemniaki – podsmażamy kolejne 2 - 3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą już bardzo miękkie. W połowie gotowania dodajemy oliwki. Kiedy ziemniaki już się ugotują, dokładamy ogórki oraz pomidory. Gotujemy do miękkości tych ostatnich. Mieszamy mleko sojowe z mąką i dodajemy do zupy mieszając dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z koperkiem.
Wywar warzywny
3 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
4 łodygi selera naciowego
1 duży por
1 koper włoski
3 marchewki
250 g pieczarek
2 średnie cebule
2 listki laurowe
4 ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1500 ml wody
3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
sól i ostra papryka do smaku
Siekamy drobno warzywa i przesmażamy je wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi na rozgrzanej oliwie około 10 minut. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 minut. Przecedzamy wywar i doprawiamy sosem sojowym oraz solą i pieprzem.
- Kategorie
- Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.