Przepis na: Wegańska zupa z buraka

154 Wyswietleń
Published
Składniki:
4 średniej wielkości buraki
połowa niedużego kalafiora, po porcjowanego w różyczki
2 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki=120g mleka kokosowego
400 g wody
duża garść listków mięty
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piecu 1-5-2 h. Obieramy, studzimy i kroimy w dużą kostkę.
Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy. Przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy kalafiora i dusimy do miękkości pod przykryciem – około 8-10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku.
Upieczone buraki miksujemy na gładko z wodą oraz mlekiem kokosowym – tak przygotowany krem dodajemy do połowy usmażonego kalafiora i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotową zupę podajemy z resztą kalafiora, listkami mięty oraz odrobiną mleka kokosowego.
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.