Przepis na: Wegański DESER: Banoffee Pie bez pieczenia ????

32 Wyswietleń
Published
3-4 dojrzałe banany
40g gorzkiej czekolady, startej na tarce
kokosowa bita śmietana:
2 puszki mleka kokosowego
4 łyżki stołowe cukru pudru
1 laska wanilii – wydrążone nasionka
karmel:
200g mleka kokosowego
200g brązowego cukru
30g wody
1/2 łyżeczki soli
spód:
200g orzechów ziemnych
175g daktyli
2 łyżki stołowe oleju kokosowego
Puszki mleka kokosowego wkładamy do lodówki na całą noc. Otwieramy górną część i zbieramy zastygłą „śmietankę” - płyn, który został na dnie rezerwujemy do innego przepisu. Śmietankę ubijamy na gęsto wraz cukrem pudrem i nasionkami wanilii uważając aby jej nie przebić i nie rozwarstwić. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby mocniej stężała.
Brązowy cukier mieszamy z wodą i doprowadzamy do powstania karmelu o bursztynowym kolorze. Ważnym jest aby go nie mieszać łyżką a tylko delikatnie poruszać garnkiem/patelnią. Dodajemy mleko kokosowe i sól, Mieszamy aż całość się dobrze rozpuści na gładki sos.
Odstawiamy na bok.
Orzechy ziemne miksujemy pulsacyjnie w malakserze wraz z olejem kokosowym i daktylami do uzyskania konsystencji przypominającej piasek. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na grubość 5 mm dokładnie dociskając do dana.
Na wierzch wylewamy karmel, na nim układamy warstwę z pokrojonego w plasterki banana. Na samą górę wykładamy bitą śmietankę i całość posypujemy wiórkami czekolady. Wstawiamy do lodówki na min. 1 h.
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.