Przepis na: WEGAŃSKI Polenta z młodej kukurydzy z kurkami w porto

74 Wyswietleń
Published
Polenta z młodej kukurydzy, kurki w estragonie i karmelizowana marchewka

Polenta:
2 kolby świeżej kukurydzy - ścięte ziarna
100 g wywaru warzywnego + 50 g
3 łyżki oliwy extra virgen
sól do smaku

Karmelizowana marchewka:
3 marchewki, pokrojone na średnie kawałki
2 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
szczypta cukru
2 szt. anyżu gwiazdkowych
szczypta nasion fenkuła
sól i pieprz do smaku

Kurki w estragonie :
200 g kurek
20 g tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
1 duża szalotka
10 g listków świeżego estragonu
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
30 g porto

Delikatnie rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Na średnim ogniu, pod przykryciem dusimy kukurydzę aż będzie miękka (7-12 minut w zależności od świeżości kukurydzy).
Na rozgrzanej oliwie z wytłoczyn smażymy marchewkę z resztą składników - aż całość będzie miękka i chrupiąca z zewnątrz, zdejmujemy z ognia i trzymamy w cieple
Miksujemy kukurydzę na gładką masę i przecieramy przez sito, aby pozbyć się trudnych w trawieniu osłonek. Solimy i pieprzymy do smaku i trzymamy w ciepłym miejscu – np. pod przykryciem w kąpieli wodnej.
Kurki płuczemy w wodzie z octem, następnie zanurzamy w bardzo mocno osolonym wrzątku. Od razu płuczemy w lodowatej wodzie i odcedzamy. W ten sposób bardzo łatwo i szybko pozbędziemy się piasku.
Szalotkę drobno siekamy i smażymy na oleju rzepakowym wraz z czosnkiem, po 2-3 minutach dodajemy grzyby. Smażymy al-dente, doprawiamy porto, solą i pieprzem.
Na talerz wykładamy polentę, grzyby oraz marchewki. Całość posypujemy posiekanymi listkami estragonu.
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.