Chciałbym się dziś podzielić przepisem na domowy żytni chleb na zakwasie. Przepis na chleb jest bardzo łatwy, tak samo jak zrobienie własnego zakwasu (szczegółowe instrukcje znajdziecie niżej) Polecam wypróbowanie i przerzucenie się na domowe wypieki :)
Składniki i przepis na zaczyn:
Chleb
250g aktywnego zakwasu żytniego
500g mąki żytniej chlebowej
2 łyżki stołowe otrębów
400ml wody
20g soli
łyżka stołowa oleju do wysmarowania foremki
zakwas :
dzień 1 ( tworzymy zaczyn) : 100g żytniej mąki + 150g letniej (25C) wody
dzień 2,3 – 1 raz dziennie: 80g zaczynu z poprzedniego dnia + 50g żytniej mąki +50g pszennej mąki +130g letniej wody
dzień 4,5,6 – 2 razy dziennie ( co 12h) : 80g zaczynu z poprzedniego dnia + 50g żytniej mąki +50g pszennej mąki +130g letniej wody
dzień 7 : 50g zaczynu z poprzedniego dnia + 50g żytniej mąki +50g pszennej mąki +100g letniej wody
Składniki i przepis na zaczyn:
Chleb
250g aktywnego zakwasu żytniego
500g mąki żytniej chlebowej
2 łyżki stołowe otrębów
400ml wody
20g soli
łyżka stołowa oleju do wysmarowania foremki
zakwas :
dzień 1 ( tworzymy zaczyn) : 100g żytniej mąki + 150g letniej (25C) wody
dzień 2,3 – 1 raz dziennie: 80g zaczynu z poprzedniego dnia + 50g żytniej mąki +50g pszennej mąki +130g letniej wody
dzień 4,5,6 – 2 razy dziennie ( co 12h) : 80g zaczynu z poprzedniego dnia + 50g żytniej mąki +50g pszennej mąki +130g letniej wody
dzień 7 : 50g zaczynu z poprzedniego dnia + 50g żytniej mąki +50g pszennej mąki +100g letniej wody
- Kategorie
- Przepisy na pieczywo Przepisy Wegańskie

Bądź pierwszym który skomentuje.