Przepis na: WEGAŃSKI ŻYTNI CHLEB na zakwasie

164 Wyswietleń
Published
Chciałbym się dziś podzielić przepisem na domowy żytni chleb na zakwasie. Przepis na chleb jest bardzo łatwy, tak samo jak zrobienie własnego zakwasu (szczegółowe instrukcje znajdziecie niżej) Polecam wypróbowanie i przerzucenie się na domowe wypieki :)



Składniki i przepis na zaczyn:

Chleb
250g aktywnego zakwasu żytniego
500g mąki żytniej chlebowej
2 łyżki stołowe otrębów
400ml wody
20g soli
łyżka stołowa oleju do wysmarowania foremki

zakwas :
dzień 1 ( tworzymy zaczyn) : 100g żytniej mąki + 150g letniej (25C) wody
dzień 2,3 – 1 raz dziennie: 80g zaczynu z poprzedniego dnia + 50g żytniej mąki +50g pszennej mąki +130g letniej wody
dzień 4,5,6 – 2 razy dziennie ( co 12h) : 80g zaczynu z poprzedniego dnia + 50g żytniej mąki +50g pszennej mąki +130g letniej wody
dzień 7 : 50g zaczynu z poprzedniego dnia + 50g żytniej mąki +50g pszennej mąki +100g letniej wody
Kategorie
Przepisy na pieczywo Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.