Przepis na: WEGAŃSKIE Curry z kalafiora i soczewicy

41 Wyswietleń
Published
Składniki:
600 g wody
3 łyżki stołowe oleju kokosowego virgin
1 biała cebula, posiekana
40 g obranego imbiru, drobno posiekanego
4 ząbki czosnku, posiekane
1 mały kalafior, posiekany
150 g czerwonej soczewicy, opłukanej i odsączonej
2 pomidory, grubo pokrojone
150g mleka kokosowego
duża łyżka stołowa przyprawy garam masala
duża garść kolendry
łyżka stołowa cukru palmowego lub brązowego
sól do smaku

Przygotowanie:
Podgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy na nim cebule, czosnek oraz imbir. Po 5 minutach dodajemy pokrojonego kalafiora, lekko solimy i zalewamy wodą. Kiedy całość ponownie zawrze, dodajemy soczewice oraz garam masale. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości kalafiora – około 15 minut. Doprawiamy mlekiem kokosowym oraz cukrem i po ponownym zagotowaniu, serwujemy curry z listkami kolendry.
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.