Przepis na: Wegańskie danie: Baba ganoush

155 Wyswietleń
Published
Składniki:
2 bakłażany
3-5 łyżek stołowych oliwy w oliwek virgen
mały ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
listki z 1 pęczku natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bakłażany opalamy dokładnie nad ogniem, obracając 2-3 krotnie co kilka minut. Bakłażan musi mieć wyraźnie spaloną skórkę i być miękki w środku. Alternatywnie rozgrzewamy maksymalnie grill piekarnika i wkładamy bakłażany bezpośrednio pod sam ruszt – obracając je w podobny sposób jak w metodzie nad gazem. Gorące bakłażany przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie przykrywką lub folią spożywczą. Po 20 minutach wyjmujemy je i obieramy ze spalonej skórki. Lekko siekamy, mieszamy z sokiem z cytryny, roztartym ząbkiem czosnku, posiekaną natka pietruszki oraz oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.