Przepis na: Wegańskie lody czekoladowe z musem mango

157 Wyswietleń
Published
Lody czekoladowe z musem z mango i liści kafiru

- Lody:
500 g mleka sojowego
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej wychodzi na wedlu)
50 g oleju kokosowego
30 g skrobi kukurydzianej
50 g miodu lub syropu z agawy
1/3 łyżeczki soli

- Mus z mango:
2 dojrzałe mango
5 listków kafiru
sok z 1 limonki

Mleko sojowe dokładnie łączymy ze skrobią – mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy olej kokosowy, sól, czekoladę oraz miód bądź agawę i dokładnie ze sobą mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Wylewamy do 2-3 foremek na lody i zamrażamy min. 6 h.
Mango obieramy i drobno kroimy. Listki kafiru rolujemy w mini cygara i kroimy w jak najcieńsze paski. Łączymy dokładnie mango z sokiem z limonki oraz kafirem. Odstawiamy.
Lody wystawiamy z zamrażalnika na 5 - 10 min. przed podaniem (foremki do zamrażania najlepiej jakby mieściły taką porcję lodów, jaką chcemy zjeść za jednym razem. Ewentualnie po 3 - 4 h zamrażania kiedy to lody dają się już uformować – podzielić je właśnie na gałki i zamrozić osobno na płaskiej tacy, a po całkowitym zamrożeniu przełożyć je do jednego pojemnika. Wtedy za każdym razem wyjmujemy jedynie 1 porcję – najlepszą konsystencje lody będą miały właśnie na wpół rozmrożone). Serwujemy z musem z mango.
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.