Raviollo z dynią, szałwią i powidłami rajmana na grillowanym fenkule – 16 dużych raviollo
Nadzienie:
600 g obranej dyni, pokrojonej w grubą kostkę
3 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
3 ząbki czosnku, lekko zgniecione
3 łyżki stołowe powideł rajmana
duża garść listków szałwii
sól i pieprz do smaku
Ciasto na raviollo:
250 g mąki pszennej
130 g gorącej wody
1 łyżka stołowa oliwy z wytłoczyn oliwnych
szczypta soli
Grillowany fenkuł:
1 fenkuł
1 łyżka stołowa oliwy z wytłoczyn oliwnych
sok z 1/2 cytryny
szczypta sumaku
sól i pieprz do smaku
Na oliwie podsmażamy delikatnie czosnek i połowę szałwii. Wyjmujemy chrupiące listki i odstawiamy na bok. Dodajemy dynię wraz z resztą szałwii – delikatnie solimy. Smażymy pod przykryciem do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy powidła i dokładnie mieszamy. Wyłączamy ogień i studzimy – wyrzucamy łupiny czosnku i całość ugniatamy widelcem.
Zagniatamy mąkę z woda i solą , odstawiamy do odpoczęcia 15-20 minut pod wilgotną ściereczką lub zawinięte w folię spożywczą.
Kroimy fenkuły na plastry grubości około 5mm. Obtaczamy w oliwie, lekko solimy i pieprzymy. Grillujemy dokładnie z każdej strony na bardzo rozgrzanej suchej patelni. Posypujemy sumakiem, skrapiamy sokiem z cytryny
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy krążki o średnicy 10 cm. Na środek każdego krążka wykładamy łyżkę nadzienia z dyni, zwilżamy wodą brzegi i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Zlepiamy dokładnie brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.
Serwujemy wraz z grillowanym fenkułem i chrupiącą szałwią.
Nadzienie:
600 g obranej dyni, pokrojonej w grubą kostkę
3 łyżki stołowe oliwy z wytłoczyn oliwnych
3 ząbki czosnku, lekko zgniecione
3 łyżki stołowe powideł rajmana
duża garść listków szałwii
sól i pieprz do smaku
Ciasto na raviollo:
250 g mąki pszennej
130 g gorącej wody
1 łyżka stołowa oliwy z wytłoczyn oliwnych
szczypta soli
Grillowany fenkuł:
1 fenkuł
1 łyżka stołowa oliwy z wytłoczyn oliwnych
sok z 1/2 cytryny
szczypta sumaku
sól i pieprz do smaku
Na oliwie podsmażamy delikatnie czosnek i połowę szałwii. Wyjmujemy chrupiące listki i odstawiamy na bok. Dodajemy dynię wraz z resztą szałwii – delikatnie solimy. Smażymy pod przykryciem do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy powidła i dokładnie mieszamy. Wyłączamy ogień i studzimy – wyrzucamy łupiny czosnku i całość ugniatamy widelcem.
Zagniatamy mąkę z woda i solą , odstawiamy do odpoczęcia 15-20 minut pod wilgotną ściereczką lub zawinięte w folię spożywczą.
Kroimy fenkuły na plastry grubości około 5mm. Obtaczamy w oliwie, lekko solimy i pieprzymy. Grillujemy dokładnie z każdej strony na bardzo rozgrzanej suchej patelni. Posypujemy sumakiem, skrapiamy sokiem z cytryny
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy krążki o średnicy 10 cm. Na środek każdego krążka wykładamy łyżkę nadzienia z dyni, zwilżamy wodą brzegi i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Zlepiamy dokładnie brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.
Serwujemy wraz z grillowanym fenkułem i chrupiącą szałwią.
- Kategorie
- Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.