Przepis na: Wege Sałatka z pieczonym bakłażanem i daktylami - przepis

83 Wyswietleń
Published
Sałatka z pieczonego bakłażana, daktyli i pęczaku z winegretem
3-4 porcje

- Pieczony bakłażan:
1 bakłażan
2-3 małe szalotki pokrojone na ćwiartki
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
duża szczypta kminu rzymskiego
duża szczypta cynamonu
duża szczypta suszonego imbiru
sól i pieprz do smaku

- Winegret :
3 łyżki stołowe octu jabłkowego
3 łyżki stołowe oliwy extra virgen
2 łyżeczki syropu z daktyli
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki stołowe wody

- Garnisz:
6 miękkich daktyli, pokrojonych w paski
duża garść natki pietruszki
duża garść listków mięty
2 dojrzałe pomidory pokrojone w grubą kostkę
200 g ugotowanego pęczaku
sól i pieprz do smaku

Bakłażana kroimy na 2-3 cm kostkę. Mieszamy z resztą składników i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 20-30 minut aż wszystko ładnie się zarumieni.
Mieszamy ze sobą składniki winegretu, odstawiamy na bok.
Ugotowany pęczak mieszamy z rozgniecionym w rękach pomidorem, daktylami, dresingiem oraz połową ziół. Dodajemy bakłażana. Zostawiamy na 3-5 minut, tak aby smaki dokładnie się przegryzły. Lekko solimy i pieprzymy. Przekładamy na duży talerz i całość posypujemy resztą ziół.
Kategorie
Przepisy Wegańskie
Bądź pierwszym który skomentuje.