Przepis na: Zapiekanka z ziemniaków a'la gratin

185 Wyswietleń
Published
Przepis na: Zapiekanka z ziemniaków a'la gratin

SKŁADNIKI:
1. Ziemniaki 3 kg
2. Por 1 szt.
3. Śmietana 36 % - 0,5 l
4. Mleko – 0,5 l
5. Czosnek – 1 szt.
6. Gałka muszkatołowa – 10 g
7. Masło – 100 g
8. Łosoś wędzony - 150 - 200 g

KROK PO KROKU:
1. Ziemniaki obieramy, tniemy na cienkie talarki i zatapiamy w mleku.
2. Por, czosnek dusimy przez 5 minut na maśle, dodajemy śmietanę i lekko redukujemy.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki z niewielką ilością łososia i zamiennie przelewamy śmietaną z porem .
4. Jeśli okazuje się, że jest za mało śmietany dodajemy mleka, w którym były ziemniaki.
5. Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni.


Czas przygotowania: 3 godziny
Poziom trudności – łatwy

Sprzęt: naczynie do pieczenia, garnek, nóż, deska, miska


Porcja dla 4 do 6 osób
Kategorie
Przepisy na zapiekankę Przepisy na potrawy z ziemniaków
Tagi
Potrawy z rybami
Bądź pierwszym który skomentuje.