Featured

Przepis na: Tradycujna śląski smalec ze szpyrkami, hauskyjza, zozworowa zista

2,179 Wyswietleń
Published
Remigiusz Rączka i śląska klasyka: smalec ze szpyrkami, hauskyjza i zozworowa zista (czyli babka imbirowa). Składniki poniżej:
Smalec/Tuste ze szpyrkami

słonina surowa – 1 kg
słonina wędzona – 10 dag
boczek wędzony – 20 dag
mleko – 80 ml
czosnek – 1 główka
cebula – 2-3 szt.
majeranek suszony – 1 łyżka
sól – 1 płaska łyżka
pieprz – 1 łyżeczka


Hauskyjza

twaróg tłusty lub półtłusty – 250 g
soda – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
kminek – 1 łyżeczka
masło – 1 łyżka



Zista zozworowa/babka imbirowa

białka – 8 szt.
żółtka – 8 szt.
sól – szczypta
spirytus – 20 ml
cukier – 300 g
cukier wanilinowy – 1 op.
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
mąka krupczatka – 30 dag
mąka pszenna typ 500 – 1 szklanka
olej – 1 szklanka
imbir suszony – 0,5 łyżeczki
cukier puder – do dekoracji
Kategorie
Przepisy na obiad
Tagi
Potrawy z boczkiem
Bądź pierwszym który skomentuje.