Remigiusz Rączka i śląska klasyka: smalec ze szpyrkami, hauskyjza i zozworowa zista (czyli babka imbirowa). Składniki poniżej:
Smalec/Tuste ze szpyrkami
słonina surowa – 1 kg
słonina wędzona – 10 dag
boczek wędzony – 20 dag
mleko – 80 ml
czosnek – 1 główka
cebula – 2-3 szt.
majeranek suszony – 1 łyżka
sól – 1 płaska łyżka
pieprz – 1 łyżeczka
Hauskyjza
twaróg tłusty lub półtłusty – 250 g
soda – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
kminek – 1 łyżeczka
masło – 1 łyżka
Zista zozworowa/babka imbirowa
białka – 8 szt.
żółtka – 8 szt.
sól – szczypta
spirytus – 20 ml
cukier – 300 g
cukier wanilinowy – 1 op.
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
mąka krupczatka – 30 dag
mąka pszenna typ 500 – 1 szklanka
olej – 1 szklanka
imbir suszony – 0,5 łyżeczki
cukier puder – do dekoracji
Smalec/Tuste ze szpyrkami
słonina surowa – 1 kg
słonina wędzona – 10 dag
boczek wędzony – 20 dag
mleko – 80 ml
czosnek – 1 główka
cebula – 2-3 szt.
majeranek suszony – 1 łyżka
sól – 1 płaska łyżka
pieprz – 1 łyżeczka
Hauskyjza
twaróg tłusty lub półtłusty – 250 g
soda – 1 łyżeczka
sól – 1 łyżeczka
kminek – 1 łyżeczka
masło – 1 łyżka
Zista zozworowa/babka imbirowa
białka – 8 szt.
żółtka – 8 szt.
sól – szczypta
spirytus – 20 ml
cukier – 300 g
cukier wanilinowy – 1 op.
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
mąka krupczatka – 30 dag
mąka pszenna typ 500 – 1 szklanka
olej – 1 szklanka
imbir suszony – 0,5 łyżeczki
cukier puder – do dekoracji
- Kategorie
- Przepisy na obiad
- Tagi
- Potrawy z boczkiem
Bądź pierwszym który skomentuje.